Prešernovo gledališče Kranj, Neda R. Bric: DR. PREŠEREN

Loading Map....

Datum – Dátum
Čas – Időpont

20. 02. 2020
19:00 - 20:45

Lokacija prireditve – Helyszín
Gledališka in koncertna dvorana - Színház- és hangversenyterem

Organizator – Szervező

Kontakt – Elérhetőség
Gordana Škrilec
E: Gordana.Skrilec@kkl.si | T: +386 2 577 60 24


 

Četrtek, 20. februar 2020, ob 19.00

Prešernovo gledališče Kranj, Neda R. Bric: DR. PREŠEREN

Krstna uprizoritev

Slovenski abonma in izven

Cena vstopnice v predprodaji: 12 €, na dan predstave 15 €

 

 

Režija: Neda R. Bric

Igrajo: Vesna Slapar, Darja Reichman, Nataša Keser k. g./Lara Fortuna k. g., Vesna Pernarčič, Peter Musevski, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek

 

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je mnogoplastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. V hkratnosti časov, krajev in dogodkov, predstavljenih iz več zornih kotov se gradi pripoved pesnikovega življenja, ki se poskuša izmuzniti iz polja naših predsodkov. Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se vzpostavljajo glede na svoj odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči kot ga danes vidi splošno mnenje. Njihova stališča se dopolnjujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe. Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj.

 

NEDA R. BRIC

je poznana kot pretanjena upodobljevalka življenjskih zgodb znanih Slovencev (spomnimo se samo predstave Eda – zgodba bratov Rusjan, ki je gostovala na Tednu slovenske drame, ter predstave Nora Gregor – skriti kontinent spomina). V Šempetru pri Gorici rojena igralka in režiserka ves čas sodi v vitalno jedro igralskega ansambla SMG, v katerem se je zaposlila takoj po končanem študiju dramske igre na AGRFT, a kot neugnana in z mediteransko energijo prežeta osebnost išče še druge poti izražanj bodisi v neinstitucionalnih gledališčih bodisi kot ustvarjalka lastnih projektov; sodelovala je v več kot desetih filmih. Med letoma 2014 in 2016 je bila v. d. direktorja SNG Nova Gorica. Magistrski študij režije je uspešno končala s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan. Odtlej redno režira, praviloma po svojih dramskih predlogah; tako je 2018 za naše gledališče napisala in režirala Zrno soli, mednarodni projekt je nastal v koprodukciji z Narodnim gledališčem Tuzla.

 

 

Predstava traja 105 min, brez odmora.

plakat_B2_abonma_preseren_2020_splet